Chlebíčky a alkohol. Opravdu nejde oslavit Nový rok trochu lépe?

Kus bílého pečiva, namazaný směsí majonézy, junior salámu, brambor, celeru a hrášku? Klasický recept podle norem ČNS pro studenou kuchyni z roku 1976 je samozřejmě lehce komplikovanější, ale pro představu asi výše uvedené dostačuje… co přidáme? Šunkový salám, plátek vajíčka, sterilované okurky, posypat eidamem a celé se to snažíme zachránit kouskem červené papriky. Chlebíčky. Tak tohle je zhruba představa, jak jej v různých variacích známe a jak jej přibližně s různými variacemi připravuje většina českých domácností. Doplněno o alkohol. 

To, že z výživového hlediska to není asi ideální, je všem asi jasné, ale jak z toho ven? Představa, že budeme večer na silvestra chroupat bio okurku, popíjet kombuchu a dodržíme spánkový režim, je pro většinu naivní. Tak co vymyslet alespoň stravu jinak?

Zdravé pochutiny místo chlebíčků

Výše uvedený chlebíček jde nahradit různými způsoby, pojďme se na některé z nich podívat, třeba vás to inspiruje:

  1. Volba pečiva – jako základ nemusíme použít klasickou bílou veku. Vhodnější je celozrnné pečivo, kdo chce udělat kompromis, může se podívat po vícezrnném s vyšším obsahem vlákniny. Zajímavou volbou mohou být i různé proteinové variace, jako je třeba večerní chlebík. Kdo chce naopak zajít ještě dále, jsou zde různé domácí LC verze, jako je třeba mandlovo-mozzarellový chleba, který ale můžete vytvarovat do libovolné formy (rohlíky, bulky,…).
  2. Trochu jiné pomazánky – na chlebíček můžete dát  celou řadu pomazánek, nemusíte se držet jen osvědčené klasiky. Důležitá je i volba surovin – vybírejte kvalitní potraviny, což by mělo platit po celý rok. Pro přípravu nepoužívejte majonézu, nahraďte ji bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Při takovéto úpravě je i standardní česneková pomazánka se sýrem bezproblémovou volbou. Samozřejmě můžete zkusit i zaexperimentovat, třeba pomazánky z avokáda mají velmi zajímavou barvu a na stole se budou krásně vyjímat. Základem může být třeba i červená řepa nebo mrkev.
  3. Co nahoru – zde je to nejsnazší – kvalitní šunky, vejce, sýry a zelenina. Vykouzlit tam můžete i lososový chlebíček (uzený losos), chlebíček s pomazánkou z červené řepy, chlebíček insalata caprese se špetkou oregana a další.

Další tip – jednohubky – co místo rohlíku použít zeleninu? Okurky nakrájené na plátky poslouží skvěle jako základ, na který dáte pomazánku a něco na dozdobení.

Zdravé jednohubky

Zdroj: Isifa

Pivo, víno a další alkoholické nápoje

Okolo 30% mužů a 15% žen pije nad limity, které jsou doporučeny zdravotnickými organizacemi. V České republice je odhadem okolo 7 000 úmrtí ročně zapříčiněno užíváním alkoholu, čtvrtina se týká nehod.1)

U alkoholu je nutné se také zamyslet nad tím, zda se jedná o nárazovou nebo pravidelnou konzumaci.  Pokud se podíváme na obecná doporučení spotřeby alkoholu, akceptovatelné množství vypadá přibližně takto: Muži by neměli vypít více než dvacet jedna jednotek alkoholu týdně a čtyři jednotky denně. Ženy by neměly vypít více než čtrnáct jednotek alkoholu týdně a tři jednotky denně. Alespoň dva dny v týdnu by se neměl alkohol konzumovat vůbec. 1)

Jednotka alkoholu:

Jedna jednotka alkoholu představuje objemově 10 ml nebo hmotnostně 8 g čistého alkoholu.

  • Třetince běžného piva,
  • 25 ml 40% destilátu.

Jeden a půl jednotky alkoholu je přibližně obsaženo v:

  • 125 ml velké skleničce 12% vína,
  • 35 ml 40% destilátu.

Přepočítáme-li tedy uvedené hodnoty na konkrétní nápoje, vychází pak na denní spotřebu maximálně:

Muži:

  • 4 malá piva nebo 2 velká piva  (a maximálně 9 piv za týden),
  • 330 ml vína,
  • 100 ml 40% destilátu.

Ženy:

  • 3 malá piva nebo 1,5 velkého piva,
  • 250 ml vína (a týdně méně než 2 lahve vína),
  • 70 ml 40% destilátu.

Uvedené hodnoty prosím nesčítejte 😊

Kompromis

Je jasné, že příklady jsou orientační, různé druhy nápojů obsahují různá množství alkoholu. A je také asi logické, že pokud toto množství nárazově překročíte, není to tak strašné, ve srovnání s každodenní nadlimitní konzumací. Pokud už plánujete sáhnout po alkoholu a řešíte hmotnost, můžete místo vína namíchat vinný střik a obecněji používat sušší typy (platí i pro šumivé varianty – prosecco aj.). Nezapomínejte ale i na dostatečný pitný režim, správná hydratace může zmírnit případnou kocovinu, i když nezrychlí odbourávání alkoholu. Zdravá játra odbourají přibližně jednotku alkoholu za hodinu.

Proto ať už oslavíte Nový rok jakkoliv, přeji kromě štěstí a zdraví i pevnou ruku při výběru pochutin, umírněnou konzumaci alkoholu a nejlépe i ráno bez následků 😊

Sdílejte článek:

Zanechte komentář:

Vaše jméno:
Web:
E-mail:
Zpráva:

Nejnovější články:

Report „Diet Index“

Read more...

23.05.2022

Hubnutí po porodu

Read more...

22.04.2022

Cambridge dieta: Opravdu pomůže zhubnout, nebo jen škodí?

Read more...

04.04.2022

Jarní hubnutí

Read more...

23.03.2022

Hubnout máme kvůli zdraví - cukrovka

Read more...

06.03.2022

© 2022 – WeFit 4U, s. r. o., Třeboradická 1070/37, 182 00 Praha 8-Kobylisy, IČ: 09050515