Chlebíčky a alkohol. Opravdu nejde oslavit Nový rok trochu lépe?

Kus bílého pečiva, namazaný směsí majonézy, junior salámu, brambor, celeru a hrášku? Klasický recept podle norem ČNS pro studenou kuchyni z roku 1976 je samozřejmě lehce komplikovanější, ale pro představu asi výše uvedené dostačuje… co přidáme? Šunkový salám, plátek vajíčka, sterilované okurky, posypat eidamem a celé se to snažíme zachránit kouskem červené papriky. Chlebíčky. Tak tohle je zhruba představa, jak jej v různých variacích známe a jak jej přibližně s různými variacemi připravuje většina českých domácností. Doplněno o alkohol. 

To, že z výživového hlediska to není asi ideální, je všem asi jasné, ale jak z toho ven? Představa, že budeme večer na silvestra chroupat bio okurku, popíjet kombuchu a dodržíme spánkový režim, je pro většinu naivní. Tak co vymyslet alespoň stravu jinak?

Zdravé pochutiny místo chlebíčků

Výše uvedený chlebíček jde nahradit různými způsoby, pojďme se na některé z nich podívat, třeba vás to inspiruje:

  1. Volba pečiva – jako základ nemusíme použít klasickou bílou veku. Vhodnější je celozrnné pečivo, kdo chce udělat kompromis, může se podívat po vícezrnném s vyšším obsahem vlákniny. Zajímavou volbou mohou být i různé proteinové variace, jako je třeba večerní chlebík. Kdo chce naopak zajít ještě dále, jsou zde různé domácí LC verze, jako je třeba mandlovo-mozzarellový chleba, který ale můžete vytvarovat do libovolné formy (rohlíky, bulky,…).
  2. Trochu jiné pomazánky – na chlebíček můžete dát  celou řadu pomazánek, nemusíte se držet jen osvědčené klasiky. Důležitá je i volba surovin – vybírejte kvalitní potraviny, což by mělo platit po celý rok. Pro přípravu nepoužívejte majonézu, nahraďte ji bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Při takovéto úpravě je i standardní česneková pomazánka se sýrem bezproblémovou volbou. Samozřejmě můžete zkusit i zaexperimentovat, třeba pomazánky z avokáda mají velmi zajímavou barvu a na stole se budou krásně vyjímat. Základem může být třeba i červená řepa nebo mrkev.
  3. Co nahoru – zde je to nejsnazší – kvalitní šunky, vejce, sýry a zelenina. Vykouzlit tam můžete i lososový chlebíček (uzený losos), chlebíček s pomazánkou z červené řepy, chlebíček insalata caprese se špetkou oregana a další.

Další tip – jednohubky – co místo rohlíku použít zeleninu? Okurky nakrájené na plátky poslouží skvěle jako základ, na který dáte pomazánku a něco na dozdobení.

Zdravé jednohubky

Zdroj: Isifa

Pivo, víno a další alkoholické nápoje

Okolo 30% mužů a 15% žen pije nad limity, které jsou doporučeny zdravotnickými organizacemi. V České republice je odhadem okolo 7 000 úmrtí ročně zapříčiněno užíváním alkoholu, čtvrtina se týká nehod.1)

U alkoholu je nutné se také zamyslet nad tím, zda se jedná o nárazovou nebo pravidelnou konzumaci.  Pokud se podíváme na obecná doporučení spotřeby alkoholu, akceptovatelné množství vypadá přibližně takto: Muži by neměli vypít více než dvacet jedna jednotek alkoholu týdně a čtyři jednotky denně. Ženy by neměly vypít více než čtrnáct jednotek alkoholu týdně a tři jednotky denně. Alespoň dva dny v týdnu by se neměl alkohol konzumovat vůbec. 1)

Jednotka alkoholu:

Jedna jednotka alkoholu představuje objemově 10 ml nebo hmotnostně 8 g čistého alkoholu.

  • Třetince běžného piva,
  • 25 ml 40% destilátu.

Jeden a půl jednotky alkoholu je přibližně obsaženo v:

  • 125 ml velké skleničce 12% vína,
  • 35 ml 40% destilátu.

Přepočítáme-li tedy uvedené hodnoty na konkrétní nápoje, vychází pak na denní spotřebu maximálně:

Muži:

  • 4 malá piva nebo 2 velká piva  (a maximálně 9 piv za týden),
  • 330 ml vína,
  • 100 ml 40% destilátu.

Ženy:

  • 3 malá piva nebo 1,5 velkého piva,
  • 250 ml vína (a týdně méně než 2 lahve vína),
  • 70 ml 40% destilátu.

Uvedené hodnoty prosím nesčítejte 😊

Kompromis

Je jasné, že příklady jsou orientační, různé druhy nápojů obsahují různá množství alkoholu. A je také asi logické, že pokud toto množství nárazově překročíte, není to tak strašné, ve srovnání s každodenní nadlimitní konzumací. Pokud už plánujete sáhnout po alkoholu a řešíte hmotnost, můžete místo vína namíchat vinný střik a obecněji používat sušší typy (platí i pro šumivé varianty – prosecco aj.). Nezapomínejte ale i na dostatečný pitný režim, správná hydratace může zmírnit případnou kocovinu, i když nezrychlí odbourávání alkoholu. Zdravá játra odbourají přibližně jednotku alkoholu za hodinu.

Proto ať už oslavíte Nový rok jakkoliv, přeji kromě štěstí a zdraví i pevnou ruku při výběru pochutin, umírněnou konzumaci alkoholu a nejlépe i ráno bez následků 😊

Sdílejte článek:

Zanechte komentář:

Vaše jméno:
Web:
E-mail:
Zpráva:

Nejnovější články:

Data hovoří jasně: Hubnutí pod dohledem výživového poradce má vyšší úspěšnost

Read more...

18.01.2022

Chlebíčky a alkohol. Opravdu nejde oslavit Nový rok trochu lépe?

Read more...

28.12.2021

Co se dá ještě zvládnout do Vánoc?

Read more...

19.12.2021

Poslední díl pořadu Tlouštíci

Read more...

13.12.2021

Tip na vánoční dárek: Moje kuchařka

Read more...

03.12.2021

© 2022 – WeFit 4U, s. r. o., Třeboradická 1070/37, 182 00 Praha 8-Kobylisy, IČ: 09050515