
Chlebíčky a alkohol. Opravdu nejde oslavit Nový rok trochu lépe?
Kus bílého pečiva, namazaný směsí majonézy, junior salámu, brambor, celeru a hrášku? Klasický recept podle norem ČNS pro studenou kuchyni z roku 1976 je samozřejmě lehce komplikovanější, ale pro představu asi výše uvedené dostačuje… co přidáme? Šunkový salám, plátek vajíčka, sterilované okurky, posypat eidamem a celé se to snažíme zachránit kouskem červené papriky. Chlebíčky. Tak tohle je zhruba představa, jak jej v různých variacích známe a jak jej přibližně s různými variacemi připravuje většina českých domácností. Doplněno o alkohol.
To, že z výživového hlediska to není asi ideální, je všem asi jasné, ale jak z toho ven? Představa, že budeme večer na silvestra chroupat bio okurku, popíjet kombuchu a dodržíme spánkový režim, je pro většinu naivní. Tak co vymyslet alespoň stravu jinak?
Zdravé pochutiny místo chlebíčků
Výše uvedený chlebíček jde nahradit různými způsoby, pojďme se na některé z nich podívat, třeba vás to inspiruje:
- Volba pečiva – jako základ nemusíme použít klasickou bílou veku. Vhodnější je celozrnné pečivo, kdo chce udělat kompromis, může se podívat po vícezrnném s vyšším obsahem vlákniny. Zajímavou volbou mohou být i různé proteinové variace, jako je třeba večerní chlebík. Kdo chce naopak zajít ještě dále, jsou zde různé domácí LC verze, jako je třeba mandlovo-mozzarellový chleba, který ale můžete vytvarovat do libovolné formy (rohlíky, bulky,…).
- Trochu jiné pomazánky – na chlebíček můžete dát celou řadu pomazánek, nemusíte se držet jen osvědčené klasiky. Důležitá je i volba surovin – vybírejte kvalitní potraviny, což by mělo platit po celý rok. Pro přípravu nepoužívejte majonézu, nahraďte ji bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou. Při takovéto úpravě je i standardní česneková pomazánka se sýrem bezproblémovou volbou. Samozřejmě můžete zkusit i zaexperimentovat, třeba pomazánky z avokáda mají velmi zajímavou barvu a na stole se budou krásně vyjímat. Základem může být třeba i červená řepa nebo mrkev.
- Co nahoru – zde je to nejsnazší – kvalitní šunky, vejce, sýry a zelenina. Vykouzlit tam můžete i lososový chlebíček (uzený losos), chlebíček s pomazánkou z červené řepy, chlebíček insalata caprese se špetkou oregana a další.
Další tip – jednohubky – co místo rohlíku použít zeleninu? Okurky nakrájené na plátky poslouží skvěle jako základ, na který dáte pomazánku a něco na dozdobení.
Pivo, víno a další alkoholické nápoje
Okolo 30% mužů a 15% žen pije nad limity, které jsou doporučeny zdravotnickými organizacemi. V České republice je odhadem okolo 7 000 úmrtí ročně zapříčiněno užíváním alkoholu, čtvrtina se týká nehod.1)
U alkoholu je nutné se také zamyslet nad tím, zda se jedná o nárazovou nebo pravidelnou konzumaci. Pokud se podíváme na obecná doporučení spotřeby alkoholu, akceptovatelné množství vypadá přibližně takto: Muži by neměli vypít více než dvacet jedna jednotek alkoholu týdně a čtyři jednotky denně. Ženy by neměly vypít více než čtrnáct jednotek alkoholu týdně a tři jednotky denně. Alespoň dva dny v týdnu by se neměl alkohol konzumovat vůbec. 1)
Jednotka alkoholu:
Jedna jednotka alkoholu představuje objemově 10 ml nebo hmotnostně 8 g čistého alkoholu.
- Třetince běžného piva,
- 25 ml 40% destilátu.
Jeden a půl jednotky alkoholu je přibližně obsaženo v:
- 125 ml velké skleničce 12% vína,
- 35 ml 40% destilátu.
Přepočítáme-li tedy uvedené hodnoty na konkrétní nápoje, vychází pak na denní spotřebu maximálně:
Muži:
- 4 malá piva nebo 2 velká piva (a maximálně 9 piv za týden),
- 330 ml vína,
- 100 ml 40% destilátu.
Ženy:
- 3 malá piva nebo 1,5 velkého piva,
- 250 ml vína (a týdně méně než 2 lahve vína),
- 70 ml 40% destilátu.
Uvedené hodnoty prosím nesčítejte 😊
Kompromis
Je jasné, že příklady jsou orientační, různé druhy nápojů obsahují různá množství alkoholu. A je také asi logické, že pokud toto množství nárazově překročíte, není to tak strašné, ve srovnání s každodenní nadlimitní konzumací. Pokud už plánujete sáhnout po alkoholu a řešíte hmotnost, můžete místo vína namíchat vinný střik a obecněji používat sušší typy (platí i pro šumivé varianty – prosecco aj.). Nezapomínejte ale i na dostatečný pitný režim, správná hydratace může zmírnit případnou kocovinu, i když nezrychlí odbourávání alkoholu. Zdravá játra odbourají přibližně jednotku alkoholu za hodinu.
Proto ať už oslavíte Nový rok jakkoliv, přeji kromě štěstí a zdraví i pevnou ruku při výběru pochutin, umírněnou konzumaci alkoholu a nejlépe i ráno bez následků 😊