
BMI je větším rizikovým faktorem pro cukrovku než genetika
Cukrovka je velmi rozšířené onemocnění. Od doby, kdy byl vynalezen inzulin a po něm celá řada léků, je situace taková, že počet pacientů DM2 i přes tyto nové možnosti léčby neustále roste. Tato situace se netýká jen ČR, můžeme ji sledovat celosvětově. Je tedy otázkou, zda nepřehodnotit přístup a nehledat i jiné cesty řešení. Pro zajímavost, v ČR trpí onemocněním DM2 přibližně 1 člověk z 10.
Jak řešit toto onemocnění?
Existuje několik způsobů, jak se toto onemocnění řeší. Kromě léků (vč. inzulinu) tak můžeme vidět i bariatrickou chirurgií. Novějším přístupem je řešení DM2 pomocí úbytku hmotnosti – zde je možností několik – od léků, přes zmíněnou bariatrii až po úpravu jídelníčku nebo tzv. formula LED.
Trend LED je asi nejmladším schvalovaným postupem, z celé řady studií z posledních let ale můžeme pozorovat jeho vysokou účinnost.
Vztah mezi nadváhou a DM2 přinesla i studie, která byla prezentována 31.srpna 2020 na kongresu Evropské kardiologické společnosti. DM2, mimo jiného, zdvojnásobuje riziko ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody a úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. 1) Obezita je hlavní ovlivnitelnou příčinou cukrovky 2. typu, zatímco genetická výbava může také identifikovat jedince s větší pravděpodobností vzniku tohoto onemocnění. 2)
„Protože se rodíme s našimi geny, je možné v raném dětství určit, kdo má vysokou šanci na rozvoj cukrovky během svého života,“ uvedl profesor Brian Ference z University of Cambridge ve Velké Británii a z Univerzity v Miláně, Itálie. „Provedli jsme tuto studii, abychom zjistili, zda kombinace zděděného rizika se současným indexem tělesné hmotnosti (BMI) dokáže identifikovat osoby s nejvyšším rizikem vzniku cukrovky. Úsilí o prevenci by se pak mohlo soustředit na tyto jednotlivce. “
Studie
Studie zahrnovala 445 765 účastníků z UK Biobank. Tato společnost si klade za cíl zlepšit prevenci, diagnostiku a léčbu široké škály závažných a život ohrožujících nemocí. Sdružuje dobrovolníky, u kterých sleduje zdravotní stav a data pak poskytuje schváleným výzkumným pracovníkům.
Průměrný věk byl 57,2 roku a 54% byly ženy. Zděděné riziko cukrovky bylo hodnoceno pomocí 6,9 milionu genů. Výška a hmotnost byly měřeny při vstupu do studie a sloužily pro výpočet BMI v kg / m2. Účastníci byli rozděleni do pěti skupin podle genetického rizika cukrovky. Byli také rozděleni do pěti skupin podle BMI.
Účastníci byli sledováni do průměrného věku 65,2 let. Během tohoto období došlo u 31 298 k rozvoji diabetu 2. typu.
Výsledky
Účastníci ve skupině s nejvyšším BMI (průměr 34,5 kg / m2) měli 11krát zvýšené riziko cukrovky ve srovnání s účastníky ve skupině s nejnižším BMI (průměr 21,7 kg / m2). Nejvyšší skupina BMI měla větší pravděpodobnost vzniku cukrovky než všechny ostatní skupiny BMI, bez ohledu na genetické riziko.
Pomocí statistických metod vědci také zkoumali pravděpodobnost, zda bude cukrovka pravděpodobnější u pacientů, kteří mají dlouhodobě vysoké BMI. Na základě analýzy Prof. Ference uvedl, že když lidé překročí určitou prahovou hodnotu BMI, jejich riziko cukrovky stoupá a zůstává na stejné úrovni vysokého rizika bez ohledu na to, o tom, jak dlouho mají nadváhu (tedy riziko se nemění s časem.
Poznamenal, že prahová hodnota je pravděpodobně u každého člověka odlišná a bude to BMI, při kterém se u něj začne vyvíjet abnormální hladina cukru v krvi.
Profesor Ference také uvedl: „Zjištění naznačují, že většině případů cukrovky je možné se vyhnout udržováním BMI pod mezní hodnotou, která spouští abnormální hladinu cukru v krvi. To znamená, že k prevenci cukrovky je třeba pravidelně hodnotit BMI i hladinu cukru v krvi. Úsilí o hubnutí je zásadní, když se u člověka objeví problémy s hladinou cukru v krvi. Je také možné zvrátit cukrovku úbytkem hmotnosti v raných fázích, než dojde k trvalému poškození.“
V ČR je situace s nadváhou neuspokojivá a má zhoršující se tendenci. Podle ČSÚ je obezitou ohroženo 18,5 % Čechů. Mírnou nadváhou trpí 47 % mužů a 33 % žen. Obezita se týká bezmála 20 % mužů a 18 % žen. Obezita se pojí s celou řadou chorob a bojovat s ní je otázkou vyváženého životního stylu. Zarážející je i informace, že 40 % dospělých se pravidelně nevěnuje žádné sportovní ani rekreační pohybové aktivitě.
Závěr
Jak už naznačily studie, z nichž jsem některé představil v minulých článcích, i tato studie potvrdila jednoznačný vztah mezi nadváhou, obezitou a DM2. I když může někdo mít genetické predispozice k tomuto onemocnění, dominantní příčinou je vysoké BMI. Dlouhodobé snížení lze dosáhnout pouze pomocí úpravy životního stylu, kterému může předcházet intenzivnější forma hubnutí.
- Emerging Risk Factors Collaboration, Sarwar N, Gao P, et al. Diabetes mellitus, fasting blood glucose concentration, and risk of vascular disease: a collaborative meta-analysis of 102 prospective studies. Lancet. 2010;375:2215–2222
- Khera AV, Chaffin M, Aragam KG, et al. Genome-wide polygenic scores for common diseases identify individuals with risk equivalent to monogenic mutations. Nat Genet. 2018;50:1219–1224
- Sophia Antipolis, France – 31 Aug 2020: Body mass index is a more powerful risk factor for diabetes than genetics
Oblasti výživy a suplementace se věnuji přibližně 12 let. Jsem spolumajitelem firmy WeFood Nutrition, která vyrábí, ale především sama vyvíjí doplňky stravy. Své zkušenosti s redukční výživou využívám v rámci Programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, kde působím jako školitel nových poradců. Zároveň jsem spolumajitelem jedné z poboček. Vedle těchto činností se nyní věnuji založení Asociace pro funkční potravinu, která bude mít za úkol předávat veřejnosti aktuální informace o výživě, vycházející z nejnovějších vědeckých poznatků, a také vytvářet mediální zázemí pro odborníky z praxe a lékaře.