BMI je větším rizikovým faktorem pro cukrovku než genetika

Cukrovka je velmi rozšířené onemocnění. Od doby, kdy byl vynalezen inzulin a po něm celá řada léků, je situace taková, že počet pacientů DM2 i přes tyto nové možnosti léčby neustále roste. Tato situace se netýká jen ČR, můžeme ji sledovat celosvětově. Je tedy otázkou, zda nepřehodnotit přístup a nehledat i jiné cesty řešení. Pro zajímavost, v ČR trpí onemocněním DM2 přibližně 1 člověk z 10.

 

Jak řešit toto onemocnění?

Existuje několik způsobů, jak se toto onemocnění řeší. Kromě léků (vč. inzulinu) tak můžeme vidět i bariatrickou chirurgií. Novějším přístupem je řešení  DM2 pomocí úbytku hmotnosti – zde je možností několik – od léků, přes zmíněnou bariatrii až po úpravu jídelníčku nebo tzv. formula LED.

Trend LED je asi nejmladším schvalovaným postupem, z celé řady studií z posledních let ale můžeme pozorovat jeho vysokou účinnost.

Vztah mezi nadváhou a DM2 přinesla i studie, která byla prezentována 31.srpna 2020 na kongresu Evropské kardiologické společnosti. DM2, mimo jiného, zdvojnásobuje riziko ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody a úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. 1) Obezita je hlavní ovlivnitelnou příčinou cukrovky 2. typu, zatímco genetická výbava může také identifikovat jedince s větší pravděpodobností vzniku tohoto onemocnění. 2)

„Protože se rodíme s našimi geny, je možné v raném dětství určit, kdo má vysokou šanci na rozvoj cukrovky během svého života,“ uvedl profesor Brian Ference z University of Cambridge ve Velké Británii a z Univerzity v Miláně, Itálie. „Provedli jsme tuto studii, abychom zjistili, zda kombinace zděděného rizika se současným indexem tělesné hmotnosti (BMI) dokáže identifikovat osoby s nejvyšším rizikem vzniku cukrovky. Úsilí o prevenci by se pak mohlo soustředit na tyto jednotlivce. “

 

Studie

Studie zahrnovala 445 765 účastníků z UK Biobank. Tato společnost si klade za cíl zlepšit prevenci, diagnostiku a léčbu široké škály závažných a život ohrožujících nemocí. Sdružuje dobrovolníky, u kterých sleduje zdravotní stav a data pak poskytuje schváleným výzkumným pracovníkům.

Průměrný věk byl 57,2 roku a 54% byly ženy. Zděděné riziko cukrovky bylo hodnoceno pomocí 6,9 milionu genů. Výška a hmotnost byly měřeny při vstupu do studie a sloužily pro výpočet BMI v kg / m2. Účastníci byli rozděleni do pěti skupin podle genetického rizika cukrovky. Byli také rozděleni do pěti skupin podle BMI.

Účastníci byli sledováni do průměrného věku 65,2 let. Během tohoto období došlo u 31 298 k rozvoji diabetu 2. typu.

 

Výsledky

Účastníci ve skupině s nejvyšším BMI (průměr 34,5 kg / m2) měli 11krát zvýšené riziko cukrovky ve srovnání s účastníky ve skupině s nejnižším BMI (průměr 21,7 kg / m2). Nejvyšší skupina BMI měla větší pravděpodobnost vzniku cukrovky než všechny ostatní skupiny BMI, bez ohledu na genetické riziko.

 

Pomocí statistických metod vědci také zkoumali pravděpodobnost, zda bude cukrovka pravděpodobnější u pacientů, kteří mají dlouhodobě vysoké BMI. Na základě analýzy Prof. Ference uvedl, že když lidé překročí určitou prahovou hodnotu BMI, jejich riziko cukrovky stoupá a zůstává na stejné úrovni vysokého rizika bez ohledu na to, o tom, jak dlouho mají nadváhu (tedy riziko se nemění s časem.

Poznamenal, že prahová hodnota je pravděpodobně u každého člověka odlišná a bude to BMI, při kterém se u něj začne vyvíjet abnormální hladina cukru v krvi.

Profesor Ference také uvedl: „Zjištění naznačují, že většině případů cukrovky je možné se vyhnout udržováním BMI pod mezní hodnotou, která spouští abnormální hladinu cukru v krvi. To znamená, že k prevenci cukrovky je třeba pravidelně hodnotit BMI i hladinu cukru v krvi. Úsilí o hubnutí je zásadní, když se u člověka objeví problémy s hladinou cukru v krvi. Je také možné zvrátit cukrovku úbytkem hmotnosti v raných fázích, než dojde k trvalému poškození.“

 

V ČR je situace s nadváhou neuspokojivá a má zhoršující se tendenci. Podle ČSÚ je obezitou ohroženo 18,5 % Čechů. Mírnou nadváhou trpí 47 % mužů a 33 % žen. Obezita se týká bezmála 20 % mužů a 18 % žen. Obezita se pojí s celou řadou chorob a bojovat s ní je otázkou vyváženého životního stylu. Zarážející je i informace, že 40 % dospělých se pravidelně nevěnuje žádné sportovní ani rekreační pohybové aktivitě.

 

Závěr

Jak už naznačily studie, z nichž jsem některé představil v minulých článcích, i tato studie potvrdila jednoznačný vztah mezi nadváhou, obezitou a DM2. I když může někdo mít genetické predispozice k tomuto onemocnění, dominantní příčinou je vysoké BMI. Dlouhodobé snížení lze dosáhnout pouze pomocí úpravy životního stylu, kterému může předcházet intenzivnější forma hubnutí.

 

  1. Emerging Risk Factors Collaboration, Sarwar N, Gao P, et al. Diabetes mellitus, fasting blood glucose concentration, and risk of vascular disease: a collaborative meta-analysis of 102 prospective studies. Lancet. 2010;375:2215–2222
  2. Khera AV, Chaffin M, Aragam KG, et al. Genome-wide polygenic scores for common diseases identify individuals with risk equivalent to monogenic mutations. Nat Genet. 2018;50:1219–1224
  3. Sophia Antipolis, France – 31 Aug 2020: Body mass index is a more powerful risk factor for diabetes than genetics

 

Oblasti výživy a suplementace se věnuji přibližně 12 let. Jsem spolumajitelem firmy WeFood Nutrition, která vyrábí, ale především sama vyvíjí doplňky stravy. Své zkušenosti s redukční výživou využívám v rámci Programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, kde působím jako školitel nových poradců. Zároveň jsem spolumajitelem jedné z poboček. Vedle těchto činností se nyní věnuji založení Asociace pro funkční potravinu, která bude mít za úkol předávat veřejnosti aktuální informace o výživě, vycházející z nejnovějších vědeckých poznatků, a také vytvářet mediální zázemí pro odborníky z praxe a lékaře.

Sdílejte článek:

Zanechte komentář:

Vaše jméno:
Web:
E-mail:
Zpráva:

Nejnovější články:

Snížení hmotnosti o několik kilogramů snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu u prediabetiků téměř na polovinu

Read more...

15.12.2020

BMI je větším rizikovým faktorem pro cukrovku než genetika

Read more...

28.11.2020

Čas a efektivní hubnutí

Read more...

17.11.2020

Káva - před nebo po snídani?

Read more...

08.11.2020

A zase ten COVID

Read more...

31.10.2020

© 2020 – WeFit 4U, s. r. o., Třeboradická 1070/37, 182 00 Praha 8-Kobylisy, IČ: 09050515