
Káva – před nebo po snídani?
Káva po ránu před a nebo po snídani? A spíte dobře? Nebo se cítíte ráno unaveni? Nebo vás budí v noci váš potomek (sousedy raději zmiňovat nebudeme)? Cítíte se pak svěží, anebo sáhnete po šálku dobré kávy? A dáváte si ji před snídaní a nebo až po? Myslíte, že je to jedno? Budete se divit, ale i na tohle existuje studie 😊
Doporučení ohledně kofeinu
Kávu mám rád, i když první si většinou dávám až po obědě (tedy někdy s výjimkou delších konferenčních hovorů). Kolik kávy vypít, na tom se asi nikdo neshodne – nějaká doporučení ohledně kofeinu vydala EFSA, Itálie si je pro jistotu vynásobila dvěma a do toho se objevují různé studie a vyjádření lékařů. Ale nás zajímá, zda si dávat kávu před a nebo až po snídani.
Výzkum kávy ve vztahu ke spánku a snídani
Výzkum z Centra pro výživu, cvičení a metabolismu ve Velké Británii (Centre for Nutrition, Exercise & Metabolism at the University of Bath) zkoumal účinek přerušovaného spánku a ranní kávy u řady různých metabolických markerů. Zjistili, že pokud se jednou špatně vyspíte, s metabolismem to zase tak moc nedělá. Pokud ale používáte na probuzení kávu, může to mít negativní vliv na kontrolu hladiny glukózy v krvi. Tuto hladinu bychom dlouhodobě měli udržovat v rozumných hodnotách, protože souvisí s řadou zdravotních komplikací (cukrovka, srdeční choroby).
Průběh studie
Studie se zúčastnilo 29 zdravých mužů a žen, kteří nahodile podstoupili tři testy: V jednom měli účastníci stavu normální noční spánek a byli požádáni, aby při ranním probuzení konzumovali sladký nápoj s obsahem glukózy. Při jiné příležitosti došlo u účastníků k narušení nočního spánku (vědci je budili každou hodinu na pět minut) a poté po ranním probuzení dostali stejný sladký nápoj. U posledního testu došlo u účastníků ke stejnému narušování spánku, ale tentokrát dostali 30 minut před konzumací sladkého nápoje nejprve silnou černou kávu.
V každém z těchto testů byly po vypití sladkého nápoje (kalorie odpovídaly snídani) odebrány vzorky krve. Bylo zjištěno, že pití kávy po špatně prospané noci sice pomůže s únavou, na druhou stranu ale snižuje schopnost organismu tolerovat sacharidy ve stravě – silná černá káva konzumovaná před snídaní podstatně zvýšila změnu koncentrace glukózy v krvi přibližně o 50%.
Co říci závěrem?
Proto tedy může být lepší konzumovat kávu až po snídani. Připomínám, že 1.10. byl Mezinárodní den kávy. Káva je ve světě nejrozšířenějším nápojem. Různé národy preferují jiný typ kávy (zrnková, instantní) a liší se i způsoby přípravy. V ČR je spotřeba kávy pod světovým průměrem. Spotřebujeme přibližně 4,3kg kávy na obyvatele za rok. Cenově ale patříme mezi nejvyšší příčky (celosvětově 8. místo). Celkově češi za kávu utratí 6,5 mld. Kč.
O mně
Oblasti výživy a suplementace se věnuji přibližně 12 let. Jsem spolumajitelem firmy WeFood Nutrition, která vyrábí, ale především sama vyvíjí doplňky stravy. Své zkušenosti s redukční výživou využívám v rámci Programu Cambridge Weight Plan, kde působím jako školitel nových poradců. Zároveň jsem spolumajitelem jedné z poboček. Vedle těchto činností se nyní věnuji založení Asociace pro funkční potravinu, která bude mít za úkol předávat veřejnosti aktuální informace o výživě, vycházející z nejnovějších vědeckých poznatků, a také vytvářet mediální zázemí pro odborníky z praxe a lékaře.
Zdroj:
Harry A. Smith, Aaron Hengist, Joel Thomas, Jean-Philippe Walhin, Philippa Heath, Oliver Perkin, Yung-Chih Chen, Javier T. Gonzalez, James A. Betts. Glucose control upon waking is unaffected by hourly sleep fragmentation during the night, but is impaired by morning caffeinated coffee. British Journal of Nutrition, 2020; 1 DOI: 10.1017/S0007114520001865