
Omyly a chyby při hubnutí
Jaké jsou mýty a omyly při hubnutí? Téma hubnutí tu už zaznělo několikrát, ale zaslouží si naši pozornost opět, protože i když se zdá, že je vše jasné, reálná situace se neustále zhoršuje. Rad, jak si udržet vhodnou hmotnost existuje celá řada, často však ztroskotávají na naší vůli. Existuje ale i druhá skupina lidí – ti by ze sebou rádi něco udělali, bohužel však nemají správné informace a často se řídí radami, které nevedou k požadovanému výsledku. A jak mi dnes ráno potvrdila klientka, co je lehčí o 20 kg od doby, co spolupracujeme – „když se podívám zpět, je to vlastně jednoduché…“ Jaké jsou ale nejčastější omyly, které potkávám?
Jezte naposledy v 5 hodin
Chápu, co je cílem této rady – snížit příjem o jedno jídlo denně (večeři). Možná i nemlsejte po večeři. Pokud máme vyvážený příjem energie, je ale úplně jedno, zda večeříme v 5, 6 nebo 7 hodin. Nadbytek energie je to, co se počítá. Řada sportovců má i druhou večeři a třeba i protein před spaním. Takže jezte, jak potřebujete, dbejte ale na vyvážený celodenní příjem energie. Chybu neuděláte, když si večer odpustíte přílohy a snížíte množství pečiva – obojí nahraďte spíše zeleninou.
Podobně vyznívají i následující doporučení:
Jezte každé dvě hodiny
Toto doporučení zaznívalo dříve, protože se to tak i všude učilo. 😊 Realita je ale taková, že byste měli jíst tak, aby vám to vyhovovalo. Jinou tendenci k jídlu bude mít člověk na LC stravě, jinou vegan a jinou člověk, co má naopak ve stravě více sacharidů. Není tedy nutné se do jídla nutit – jezte pestře, vyváženě, s dostatkem bílkovin a vlákniny, zamyslete se také nad příjmem mikronutrientů včetně O-3 mastných kyselin.
Hladovím, tak hubnu
Sacharidy a tuky jsou makroživiny, které nám přinášejí energii – pokud je jich deficit, organismus si s ním snadno poradí mobilizací vlastních tukových zásob a glukoneogenezí v játrech. Toto ovšem neplatí o bílkovinách, které tvoří základní stavební materiál našeho těla. Jakmile jich budete mít nedostatek (jako spodní hranice se uvádí 0,8g/kg ideální hmotnosti), tělo může jako zdroj energie začít používat i svoje vlastní tkáně. Výsledkem je pak úbytek svaloviny a následný pokles hodnoty BMR (bazální metabolismus). Rychlost hubnutí se pak začne zpomalovat.
Spalovače a další podpůrné látky
Celá řada lidí v této oblasti hledá pomyslnou spásu. Na jedné straně sice mohou některé ze skupiny těchto látek pomoci, na straně druhé ale úbytku hmotnosti dosáhnete mnohem efektivněji dodržením deficitu energie. Jinou kategorií jsou pak zakázané látky, které mohou mít negativní vliv na zdravotní stav a dále skupina léků, kterou předepisuje obezitolog. Tyto léky zasahují třeba i do hormonálního systému a pracují na podobném principu, jako léky na odvykání (jídlo je tak v tomto případě „drogou“).
Do ketózy se nedostanu, pokud konzumuji více než 50g sacharidů denně
Ketóza je definována jako stav, kdy jsou tuky (zásobní nebo získané ze stravy) hlavním zdrojem energie. Platí tedy, že vše se odvíjí právě od individuálně stanoveného energetického výdeje – řada sportovců je tak vlastně v ketóze i při konzumaci 100 g, 200 g i více sacharidů. Pokud uvažujete o redukci hmotnosti, je vhodnější sledovat spíše adekvátní množství bílkovin a celkovou kalorickou hodnotu přijímané potravy. Jen malé upozornění, pokud máte pochyby o svém zdravotním stavu, řešte situaci s někým, který se v dané problematice pohybuje. Řada chorob i léků přímo vylučuje intenzivnější formy ketózy.
Mezi časté omyly patří alkohol ve spojení s redukcí
Zde asi hodně lidí zklamu – alkohol a redukce hmotnosti se nemají rádi. Je tedy lepší se na kratší dobu omezit ve všem, úspěšně kila zredukovat a poté, v rámci dlouhodobějšího režimu si občas i skleničku vína dopřát. Pokud děláte obojí, výsledky asi nebudou příliš uspokojivé. Alkohol je sám o sobě nositelem energie, řada alkoholických nápojů ale obsahuje i určité množství sacharidů a tím pádem je výsledná energie ještě vyšší.
Omyly a chyby při hubnutí – o tom bychom se mohli bavit dlouho…a v budoucnu patrně i budeme. Nadváha a obezita mají stoupající tendenci, a jedou z cest, jak proti nim bojovat, je edukace lidí. Nemusíte být výživovými poradci, potravinářskými technology nebo odborníky přes legislativu potravin, abyste zvládli dodržovat racionální stravu. Pestrá a vyvážená strava bez vysoce zpracovaných potravin spolu s pohybovou aktivitou udělá největší kus práce. A ten zbytek? S tím vám třeba pomůže někdo z oboru. 😊
Oblasti výživy a suplementace se věnuji přibližně 12 let. Jsem spolumajitelem firmy WeFood Nutrition, která vyrábí, ale především sama vyvíjí doplňky stravy. Své zkušenosti s redukční výživou využívám v rámci Programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, kde působím jako školitel nových poradců. Zároveň jsem spolumajitelem jedné z poboček. Vedle těchto činností se nyní věnuji založení Asociace pro funkční potravinu, která bude mít za úkol předávat veřejnosti aktuální informace o výživě, vycházející z nejnovějších vědeckých poznatků, a také vytvářet mediální zázemí pro odborníky z praxe a lékaře.