
Snižuje středomořská strava riziko dalšího infarktu?
Přístupů ke stravě existuje celá řada, některé jsou založeny na obhajitelných parametrech, jiné nemají kromě víry absolutně žádný benefit. V minulosti jsme se hodně věnovali redukcím, remisi diabetu a případně low carb, nedá se ale říci, že by něco z výše jmenovaného byl dominantní stravovací směr. Dnes bude tématem středomořská dieta.
Pokud si mám představit typického spotřebitele, podívám se do svého okolí – rodiče, babičky, švagrová nebo bratr či sestřenice. Nikdo z nich to se sportem nepřehání, a dalo by se říci, že se stravují „průměrně“. Jedná se tedy o klasickou českou kuchyni, jídla ve stylu low carb zde rozhodně nehledejte. Pokud bychom chtěli jejich stravování změnit, nejbližší, alespoň co se týká hodnot makroživin, je kopírovat doporučení tzv. středomořské diety. A co to obnáší?
Co je to středomořská dieta?
Středomořská dieta, jak již název napovídá, je způsobem stravování tvořeným typickým jídlem v oblasti zemí, které hraničí se Středozemním mořem (Španělsko, Itálie, Řecko). Spojovacím znakem je tedy konzumace olivového oleje, luštěnin, celozrnných produktů, ovoce a zeleniny a vynechání vysoce zpracovaných potravinářských produktů. Zdravotních benefitů, které se spojují s takto sestavenou stravou je celá řada (lze ji třeba aplikovat jako jednu z možností při DM1). Dnes se podíváme na jednu z posledních studií, která řešila riziko infarktu.
Srdeční choroby
Srdeční choroby jsou hlavní příčinou úmrtí ve vyspělých zemích. Existují důkazy, které ukazují, že faktory spojené se životním stylem, jako je strava, mají vliv na rozvoj těchto druhů nemocí. Mají však nějaký účinek na pacienty, kteří jsou již nemocní?
Popis studie
Tým z University v Córdobě, Fakultní nemocnice Queen Sofia a IMIBIC (Maimonides Biomedical Research Institute of Cordoba) publikoval studii, která porovnává účinky dvou různých způsobů stravování stěny pokrývající tepny (endotel). Studie se zúčastnilo 1002 pacientů, kteří dříve měli akutní infarkt myokardu a byli sledováni v průběhu jednoho roku. U těchto pacientů tedy byla větší pravděpodobnost dalších infarktů.
„Stupeň poškození endotelu předpovídá výskyt budoucích kardiovaskulárních příhod, jako u akutních infarktů myokardu. Pokud dokážeme v počátečních stádiích zasáhnout a podpořit regeneraci endotelu a lepší funkci endotelu, můžeme pomoci zabránit opakovanému výskytu infarktu a srdečních onemocnění. , “vysvětluje José López Miranda, výzkumný pracovník studie a koordinátor výzkumné skupiny.
Průběh studie
Během studie bylo polovině pacientů řečeno, aby dodržovali středomořskou stravu založenou na užívání velkého množství panenského olivového oleje, konzumaci ovoce a zeleniny každý den, a týdně 3 porcí luštěnin, 3 porcí ryb a 3 porcí ořechů. Kromě toho dostali instrukce, aby omezili konzumaci masa (zejména červeného), a aby se vyhnuli dalším tukům, jako je margarín a máslo, a také jídlu s vysokým obsahem cukru.
Naopak druhé skupině bylo řečeno, aby dodržovaly dietu s nízkým obsahem tuků založenou na omezení všech druhů tuků, živočišných i rostlinných, a na zvýšení příjmu komplexních sacharidů. Také měli omezit konzumaci červeného masa, volili nízkotučné mléčné výrobky, vyhýbali se konzumaci ořechů a omezovali příjem sladkostí a pečiva.
Měřené parametry
- byla analyzována vazodilatační kapacita, kterou měly pacientovy tepny. Tato hodnota je velmi důležitá pro přizpůsobení se různým okolnostem, jako je cvičení nebo stresovým situacím
- byla hodnocena míra trvalého poškození endotelu
- byla měřena reparační schopnost tepen pomocí endotelových progenitorových buněk nebo kmenových buněk.
„Pozorovali jsme, že model středomořské stravy indukoval lepší endoteliální funkci, což znamená, že tepny se flexibilněji přizpůsobovaly různým situacím, ve kterých je vyžadován větší průtok krve. Kromě toho byla lepší schopnost regenerace endotelu a zjistili jsme drastické snížení poškození na endotel, dokonce i u pacientů s velkým rizikem, “uvedl José López Miranda.
Výsledky
Ačkoli se již prokázalo, že středomořská strava bohatá na mononenasycené mastné kyseliny je dobrou strategií ke zlepšení funkce endotelu u pacientů s nadváhou i u pacientů s vysokým cholesterolem, je to poprvé, co byly výhody dodržování středomořské stravy prokázány u pacientů se srdečním onemocněním, což jim pomáhá snížit pravděpodobnost dalšího infarktu.
Jak je ze studie patrné, úpravou stravy můžeme dosáhnout zdravotních benefitů. Ať se již rozhodnete pro jakýkoliv styl stravování, používejte zdravý selský rozum, mějte dostatek mikronutrientů, vhodný přísun bílkovin a adekvátní množství energie. K udržování dobrého zdravotního stavu patří i vhodná hmotnost, psychická pohoda a dostatek spánku. Pracovat pouze v jedné z těchto oblastí výsledky nepřinese.
Zdroj:
Elena M. Yubero-Serrano, Carolina Fernandez-Gandara, Antonio Garcia-Rios, Oriol A. Rangel-Zuñiga, Francisco M. Gutierrez-Mariscal, Jose D. Torres-Peña, Carmen Marin, Javier Lopez-Moreno, Justo P. Castaño, Javier Delgado-Lista, Jose M. Ordovas, Pablo Perez-Martinez, Jose Lopez-Miranda. Mediterranean diet and endothelial function in patients with coronary heart disease: An analysis of the CORDIOPREV randomized controlled trial. PLOS Medicine, 2020; 17 (9): e1003282 DOI: 10.1371/journal.pmed.1003282
Oblasti výživy a suplementace se věnuji přibližně 12 let. Jsem spolumajitelem firmy WeFood Nutrition, která vyrábí, ale především sama vyvíjí doplňky stravy. Své zkušenosti s redukční výživou využívám v rámci Programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, kde působím jako školitel nových poradců. Zároveň jsem spolumajitelem jedné z poboček. Vedle těchto činností se nyní věnuji založení Asociace pro funkční potravinu, která bude mít za úkol předávat veřejnosti aktuální informace o výživě, vycházející z nejnovějších vědeckých poznatků, a také vytvářet mediální zázemí pro odborníky z praxe a lékaře.