
Udržení hmotnosti po úspěšné redukci?
Nadváha a obezita je na vzestupu – často opakovaná věta, která je bohužel pravdivá. Tento trend nemusíme zkoumat pouze statisticky, stačí se rozhlédnout kolem sebe. Často zde řešíme, jak efektivně zhubnout, ale ne až tak často se řeší otázka, jak si svoji hmotnost udržet.
Jak hmotnost udržet?
Pro hubnutí se na základě řady dřívějších i aktuálních studií hodí způsoby na úrovni LED a formula LED, rozdíl oproti VLED je minimální (Bliddal et al., 2011). O těchto redukčních postupech tu už v minulosti zazněla celá řada argumentů a důkazů ve formě konkrétních studií. Otázku, jak hmotnost udržet, naznačuje studie zveřejněná v době psaní tohoto článku včera, tedy 14.4.2021.
Randomizovaná studie byla zveřejněna v časopise „The Journal of Nutrition“
Cílem studie bylo zjistit, jaký vliv na metabolismus a mozek (neurometabolismus) mají poměry jednotlivých makroživin. Studie je rozšířením tzv. Framingham State Food Study, která zkoumala obdobné postupy ve vztahu k redukci hmotnosti a následnému udržení hmotnosti. Poznatky z této studie ve stručnosti prokázaly benefity stravy s nízkým obsahem sacharidů na dlouhodobé udržení hmotnosti.
Aktuálně publikovaná studie zkoumala hlouběji reakce v mozku pomocí funkčního skenování magnetickou rezonancí (fMRI). Tato metoda je schopná měřit a mapovat mozkovou aktivitu. Dokáže vytvořit obraz průtoku krve mozkem a tím pádem ukázat, která část mozku je stimulována.
V rámci této studie bylo toto měření prováděno před a po jídle. Účastníci byli rozděleni do 3 skupin a absolvovali 20 týdnů na jednom ze 3 programů:
Nízkosacharidový – LC (low carb) program – S (sacharidy) = 20% z celkové energie; T (tuky) = 60% z celkové energie: n = 28; 12 mužů / 16 žen; průměrný věk: 33,2 let; průměrný BMI = 27,7 (kg/m2).
Program se středním zastoupením sacharidů – S = 40% celkové energie; T = 40% z celkové energie: n = 22; 10 mužů / 12 žen; průměrný věk: 32,5 let; průměrný BMI = 29,0 (kg/m2).
Program s vysokým zastoupením sacharidů – S = 60% celkové energie; T = 20% z celkové energie: n = 20; 6 mužů / 14 žen; průměrný věk: 32,5 let; průměrný BMI = 27,4 (kg/m2).
Průběh studie
Při měření pomocí fMRI měli účastníci studie ze skupiny s vysokým zastoupením sacharidů zvýšený průtok krve v mozku v centru odměn (nucleus accumbens) o 43-51%. Toto zjištění je známé už z dřívějška, protože obdobně se toto centrum aktivuje drogově závislým. Toto může být jedním ze zásadních mechanismů pro udržení hmotnosti – pokud je toto centrum soustavně aktivováno, může mít člověk tendenci jíst více a ve výsledku začít nabírat hmotnost. Sekundárním výstupem bylo zjištění, že zvýšený průtok krve byl zaznamenán také v hypothalamu, což naznačuje možný vztah k inzulinové rezistenci a nárůstu viscerálního tuku.
Závěr studie – Jak si tedy udržet hmotnost po redukci?
Tato zjištění naznačují, že chronický příjem stravy s vysokým obsahem sacharidů může ovlivnit centrum odměn v mozku a homeostatickou aktivitu způsoby, které by mohly bránit udržování úbytku hmotnosti. Zjednodušeně se tedy dá říci, že LC strava může pomoci jíst méně a pálit více.
Zdroj:
https://academic.oup.com/jn/advance-article-abstract/doi/10.1093/jn/nxab090/6225817
Diets Varying in Carbohydrate Content Differentially Alter Brain Activity in Homeostatic and Reward Regions in Adults
Laura M Holsen, W Scott Hoge, Belinda S Lennerz, Hilâl Cerit, Taryn Hye, Priyanka Moondra, Jill M Goldstein, Cara B Ebbeling, David S Ludwig
The Journal of Nutrition, nxab090, https://doi.org/10.1093/jn/nxab090